7. De kinderopvang
De juiste zorg en opvang voor op elke leeftijd
Kinderen vragen veel tijd en aandacht. Kinderopvang is in onze wereld eigenlijk normaal geworden, veel mensen doen het. Kleine kinderen leven er een paar dagen per week samen met een groep kinderen en volwassenen die elkaar in eerste instantie niet kennen. Dat is wel bijzonder. De mensen die er werken hebben hart voor kinderen en hebben veel geleerd over hoe je met ze om moet gaan, maar het zijn vaak jonge mensen en door personeelstekorten zijn er ook veel wisselingen.
Ons kostbaarste bezit
Aan ons huis, het werk, ons uiterlijk, de tuin of de auto besteden we veel zorg en het is prettig als we daarbij een beroep kunnen doen op mensen die er verstand van en ervaring mee hebben. Sta even stil bij de vraag waarom we dan onze kinderen, ons kostbaarste bezit, laten verzorgen door mensen die we niet goed kennen of die geen ervaring hebben met ouderschap en eigen kinderen. Er zijn maar weinig ontwikkelde dieren die de zorg voor hun jongen uitbesteden. We hebben een goede reden nodig om dat wel te doen.
Kinderen hebben vaak moeite met de opvang, ze moeten er erg aan wennen. Is er op de opvang voldoende tijd en aandacht om kinderen te geven wat ze nodig hebben? Hebben baby’s verzorgers waar ze zich veilig aan kunnen hechten? Peuters hebben net ontdekt dat ze zelf een eigen persoontje zijn en op eigen benen kunnen staan, maar ze kunnen nog niet zonder ons. Horen de allerkleinsten wel op de opvang? Als jij je verplaatst in een klein kind, wat zou jij dan graag willen?
We nemen vaak aan dat het er niet zo veel toe doet, dat kinderen zich niet bewust zijn van wat ze in hun kindertijd meemaken. Dat ze daar later toch niets meer van weten. Wij weten zelf immers ook niets meer van onze babytijd en van toen we nog heel klein waren. Maar dat is een misvatting. Neurowetenschappelijk onderzoek bewijst dat jonge kinderen juist heel gevoelig zijn voor alles wat ze meemaken en hun ervaringen nauwgezet opslaan in hun zenuwstelsel dat aan het uitrijpen is. Alle ervaringen samen vormen hun leven, hoe ze later met zichzelf om zullen kunnen gaan, en bepalen hun kans op welbevinden en geluk. Een veilige, stevige basis in de kinderjaren betekent een leven vol zelfvertrouwen en de moed om je eigen leven te leven. Bovendien maakt alles wat we in het begin investeren in een kind de opvoeding later makkelijker. Stel je eens voor dat je heel klein bent, weinig besef hebt van ruimte en tijd, van waar je vader en moeder zijn en dat je zelf weinig tot geen invloed hebt op je leven. Zou jij dan elke week een aantal dagen willen logeren bij mensen die je niet kent? Het antwoord vind je in je eigen hart.
Een goede reden
Natuurlijk kunnen er redenen zijn waarom thuisblijven voor de kinderen geen goede of haalbare optie is. Het zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof zit erop en we moeten weer aan het werk. Maar ‘moet’ je echt werken of zou het best nog even kunnen wachten? Is onze carrière echt zo belangrijk? Vaak nemen we de beslissing op economische gronden en vanuit redenen van ons volwassenen leven. De vraag is wel of we ons voldoende kunnen verplaatsen in de beleving van een baby of een jong kind. Wegen we hun belang goed mee?
We hebben in Nederland de vrijheid om te kiezen wat betreft vaccinaties. Op de kinderopvang zijn ze vaak verplicht. Kleine kinderen zijn erg gevoelig en hun afweersysteem is nog lang niet uitgerijpt. Het inspuiten van onschadelijk gemaakte ziektekiemen met chemische hulpstoffen op een standaard moment kan behoorlijk belastend zijn, mogelijk zelfs volkomen tegengesteld aan wat het kind op dat moment nodig heeft. Weerstand kan je ook bevorderen door geborgenheid thuis. De wereld klein houden past bij een klein kind.